Toimintakertomus 2023-2024
Salmijärvi-Tyystiö-Kaituri Seuran tavoite
Salmijärvi-Tyystiö-Kaituri - Seura ry:n tarkoitus on edistää Salmijärven, Tyystiön ja Kaiturin järvien säilymistä mahdollisimman luonnontilaisina, parantaa järvien tilaa, edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua näiden järvien vaikutuspiirissä sekä edistää järvien rannan asukkaiden viihtyisyyttä.
Salmijärvi-Tyystiö-Kaituri Seuran ydintehtävä on järviemme luonnontilan säilyttäminen sekä ryhtyminen tarpeellisiin toimenpiteisiin, mikäli järvien kehitys sitä edellyttää. Viime vuosina järviemme tilassa ei ole onneksi tapahtunut sellaista muutosta, jonka vuoksi olisi ollut tarve käynnistää järvien hoitohankkeita. Olemme kuitenkin aktiivisesti seuranneet mm. näkösyvyysmittauksin Salmijärven, Tyystiön ja Kaiturin tilaa. Olemme myös valmiit ryhtymään tarvittaviin hoitotoimenpiteisiin, mikäli järviemme tilan kehitys sitä edellyttää
Hallitus
Seuralle valittiin hallitus 2023 pidetyssä vuosikokouksessa.
Hallituksen kokoonpano 2023-2024
Nina Rantalaiho (puheenjohtaja) Salmijärvi
Tomi Tikkanen (varapuheenjohtaja) Tyystiö
Ulla Virtanen (sihteeri, rahastonhoitaja) Salmijärvi
Marko Paasalo Salmijärvi
Hannu Laaksonen Tyystiö
Maddalena Benedetti Salmijärvi
Kari Suvanto Kaituri
- Hallituksen kokoonpanossa on jäseniä kaikilta järviltämme.
- Toiminnantarkastajaksi valittiin Antero Sarakivi.
- Varatoiminnantarkastajaksi valittiin Markku Linna.
- Pitkäaikainen seuran puheenjohtaja Lassi Karivalo toimi hallituksen ulkopuolisena asiantuntijana.
- Yhdistyksen nettisivujen ylläpitäjäksi ilmoittautui Tarja Kesti (Kaituri).
- Hallitus kokoontui 2 kertaa toimintakauden aikana. Kokoukset pidettiin etäyhteyksien välityksillä.
Toiminta
- Perinteiset vesikasvien niittotalkoot järjestettiin kaikilla järvillämme heinäkuussa 2023
- Järvien näkösyvyyksiä seurattiin myös kesällä 2023
- Yhdistyksen toimesta järjestettiin Salmijärven tutustumiskierros, joka aloitettiin kapuamalla Pääskysmäen päälle. Siellä Lassi Karivalo (Salmijärvi) kertoi Salmijärven ympäristöstä ja sen muodostumisesta. Isot kalliot ja niiden syntyhistoria kiinnosti kuulijoita kovastikin. Tämän jälkeen oli mahdollisuus halukkaille lähteä kiertämään vielä veneellä Salmijärvelle. Ilma suosi meitä. Juttua olisi varmasti riittänyt pidemmäksi aikaakin. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin.
- Tiedonkulun ja yhteistyön edistämiseksi on Lahnajärven osakaskunnan kanssa jatkettu yhteydenpitoa. Osakaskunnan kokouksissa on mukana edustaja myös SaTyKa seura ry:stä.
- Yhdistyksen tiedot löytyvät Järviwikistä, joka on verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Järviwikistä löytyy perustiedot kaikista vähintään hehtaarin kokoisista järvistämme ja valmiit työkalut, joilla käyttäjät voivat jakaa muun muassa valokuvia ja havaintoja.
- Yhdistys on mukana Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkostossa, jonka tavoitteena on paikallisen vesiensuojelutoiminnan aktivoiminen ja maksuttoman asiantuntija-avun tarjoaminen vesiensuojeluyhdistyksille. Verkostotoiminnassa tavoitteena on neuvoa ja avustaa vesiensuojelutoimijoita kunnostuksen kaikissa vaiheissa suunnittelusta toimenpiteiden suorittamiseen.
Tiedottaminen
Tiedottamista varten on ylläpidetty seuran jäsenrekisteriä (posti- ja sähköpostiosoitetietoja) ja järvien kuka kukin on -nimikarttoja. Tiedonvälityskanavana on käytetty seuran omia verkkosivuja www.satyka.org. Jäsenkirjeet (2) on lähetetty yhdistyksen jäsenille sähköpostitse. Yhdistyksellä on myös Facebook-ryhmä. Verkkosivut ovat seuran virallinen tiedotuskanava ja Facebook-ryhmä vain yhdistyksen jäsenille avoin, joissa voi jakaa myös epävirallisempia järviimme liittyviä asioita.
Yhdistyksellä on edelleen jäsenistön käytössä ilmoitustaulut Kalmankorventien - Pääskysmäentien ja Reukantien - Myllärintien risteyksissä.
Taloudellinen tilanne
Yhdistyksen toiminnan rahoitus perustuu jäsenmaksuihin. Jäsenmaksu pidettiin entisellään eli
10 €/hlö. Yhdistyksen tililtä on maksettu toimintaan liittyneet taloudelliset velvoitteet. Tilikauden 1.4.2023 - 31.3.2024 päättyessä yhdistyksen tilillä on 3.805,28 euroa.